shutterstock_767720284
Finska savna, Infrardeča savna, Turška savna

VRSTE SAVN

Posted on 16 avgusta, 2019 - By admin  - 0 Comments

Savne so na voljo v vseh oblikah in velikostih, pa tudi z različnimi ogrevalnimi sistemi. Če vas zanima izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja, bi bila uporaba vsake vrste savne velika prednost.

Danes je na tržišču na voljo veliko različnih vrst savn in izbira tiste, ki je prava za vas, je lahko zastrašujoča naloga. Toda bodite prepričani, katerikoli od njih boste izbrali, bo koristna za vaše zdravje in počutje.

Finska savna

Finska savna je najpogostejša oblika savne. Deluje na telo posredno preko segrevanja zraka v zaprtem, izoliranem, običajno lesenem prostoru. Zrak se pri finski savni ogreje do 100 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa je med 15 % in 30 %. S polivanjem vode po ogretih kamnih, dosežemo vroči val pare, ki dodatno ogreje prostor in pospeši znojenje telesa. Zaradi obilnega znojenja, lahko izgubimo veliko tekočine in mineralov, ki jih nadomestimo s pitjem vode ali čajev. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno.

Infrardeča savna

Infrardeča (IR) savna je v zadnjem času vedno bolj razširjena in zaželena. Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo. V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo energijo. IR žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje. Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki ogreva neposredno (ne da bi ogrevala zrak).

Infrardeči grelci oddajajo energijo, ki prodre 4 cm globoko v telesno tkivo. Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi 40 do 60 stopinj Celzija dosežemo 2 do 3 krat večji učinek na telo, kot v finski savni pri temperaturah od 90 do 100 stopinj Celzija. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami, za otroke in starejše osebe. Zrak ogret na manjšo temperaturo je bolj prijeten tudi za dihanje. Vlažnost zraka v infrardeči savni je največ 45 %.

Turška ali parna savna

Parna kopel ali turška savna je ena od najstarejših oblik čiščenja in sproščanja telesa. Vodna para deluje na celo telo, ga razstruplja in povzroča izločanje škodljivih ostankov presnove.

Temperatura v tej savni se giblje med 45 in 55 stopinjami Celzija. Visoka pa je relativna vlažnost, saj je od 90 do 100 %. Zaradi visoke vlažnosti in vdihovanja vonjev naravnih eteričnih olj in zelišč uporaba turške savne pozitivno vpliva na dihala. Toplota sprosti telo, odpre kožne pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka. Uporaba savne ni priporočljiva ljudem z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in žilja, kronične bolezni, virusne in infekcijske bolezni in podobno.