adult-beautiful-beauty-269110
Finska savna, Infrardeča savna, Turška savna

POZITIVNI UČINKI SAVNANJA

Posted on 24 maja, 2019 - By admin  - 0 Comments

Uporaba savne že dolgo velja za eno najbolj zdravilnih in prijetnih oblik sproščanja. Ob redni uporabi savne (vsaj dvakrat tedensko) se kažejo pozitivni učinki tako na fizičnem in duševnem počutju uporabnika.

Pregrevanje telesa povzroča znojenje in odstranjevanje škodljivih in nekoristnih produktov iz telesa. Znojenje, ki je posledica pospešenega kroženja krvi, je izredno koristna in učinkovita telesna reakcija. Je najboljši način za izločanje pota, za čiščenje znojnic in pospešitev obnavljanja in čiščenja kože, ki po savnanju postane nežna in gladka. Toplota pospeši obtok v telesu, kar blagodejno vpliva na sprostitev napetosti v mišicah.

Savna s svojimi učinki krepi imunski sistem in ob redni uporabi preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka. Ob pravilni uporabi savne se bomo dobro počutili in tudi dobro spali.

Uporaba turške parne kopeli zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj ugodno vpliva na dihala (inhaliranje).

Znanstveniki v svetu poročajo o zdravilnih in blagodejnih vplivih infrardečega sevanja pri naslednjih zdravstvenih težavah:

-artritisu in blagih revmatičnih obolenjih;

-pri odpravljanju in zmanjšanju mišičnih krčev, bolečin v mišicah in sklepih ter bolečin v hrbtu;

-lajšanju bolečin po zlomih, izvinih in izpahih;

-odpravljanju vnetij in oteklin;

-glavobolih;

-blaženju simptomov menopavze;

-zdravljenju notranjih brazgotin;

-hujšanju.

Zaradi nižje temperature naj bi bila uporaba infrardeče savne primerna tudi za srčne bolnike in ljudi, ki imajo težave z ožiljem. Vendar pa zdravniki menijo, da temperatura ne sme biti višja kot 40 stopinj Celzija. Najbolje pa je, da se tako srčni bolniki, kot tudi nosečnice glede uporabe savne posvetujejo s svojim zdravnikom.

Uporaba savne ima zelo veliko koristnih učinkov, vendar pa se moramo zavedati, da s savnanjem ne moremo popraviti škode, ki nastane v telesu dan za dnem zaradi pretiranega uživanja alkohola, preobilne in nezdrave prehrane, kajenja in pomanjkanja gibanja.