shutterstock_527026903
Wellness

WELLNESS

Posted on 16 julija, 2019 - By admin  - 0 Comments

Wellness je aktiven proces spoznavanja in zavedanja samega sebe ter sprejemanja odločitev, ki bodo pripomogle k zdravemu in zadovoljnemu življenju. Wellness je mnogo več kot le zdravje, je dinamičen proces sprememb in rasti.

Vzdrževanje optimalne ravni dobrega počutja je vsekakor ključnega pomena za kakovostnejše življenje. Wellness je pomemben, ker se vse, kar počnemo, in vsako čustvo, ki ga čutimo, nanaša na naše počutje in obratno, naše počutje neposredno vpliva na naša dejanja in čustva. Zato je za vsakogar pomembno, da doseže optimalno počutje, saj se tako izogne stresu, zmanjša tveganje za bolezni in zagotovi pozitivne interakcije.

Tipi wellnessa

Mnogi mislijo, da jim gre dobro, če niso bolni. Vendar je definicija dobrega počutja optimalno zdravje in vitalnost, ki vključuje fizično, čustveno, intelektualno, duhovno, medosebno, družbeno in okoljsko počutje.

Spodaj je kratek opis sedmih tipov wellnessa.

Fizično zdravje: Za optimalno fizično počutje se je potrebno dobro prehranjevati, telovaditi, se izogibati škodljivim navadam (na primer kajenju), prepoznavati znake bolezni ter se redno udeleževati zdravniških pregledov.

Čustveno počutje: Optimizem, zaupanje, samozavest, samosprejemanje, samozavest, samokontrola in sposobnost empatije.

Intelektualno zdravje: Odprtost za nove ideje, zmožnost kritičnega razmišljanja ter motivacija za obvladovanje novih veščin.

Duhovno zdravje: Sistem načel ali vrednot, ki dajejo smisel in namen življenju. Duhovno dobro počutje je tudi sposobnost ljubezni, sočutja do drugih, odpuščanja, veselja in izpolnitve.

Socialno zdravje: Dobre komunikacijske spretnosti, razvijanje sposobnosti za intimnost in gojenje podporne mreže skrbnih prijateljev in / ali družine. Socialno zdravje pomeni tudi sodelovanje in prispevanje v skupnosti, državi in svetu.

Okoljsko zdravje: Učenje in prispevanje k zdravju planeta ter zavest o zaščiti pred okoljskimi nevarnostmi ter njihovem zmanjševanju.

Kulturni wellness: Razvija zavest, spoštovanje in sprejemanje kulturnih razlik.